Klantverhaal van Ingeborg Jansen

“Iedere euro voor MS Research is een hele mooie euro!”

In 2013 heb ik officieel de diagnose MS gekregen. Het is een beetje een raar verhaal omdat ik op mijn 21ste al hoofdpijn en tintelingen had. Ik heb destijds het hele onderzoekstraject doorlopen, maar ik bleek te weinig witte vlekken in mijn hersenen te hebben om de diagnose te krijgen. Toen ik 6 jaar geleden uitval van mijn ogen kreeg was mijn huisarts er zeker van dat het MS was. Dat werd uiteindelijk ook door de onderzoeken bevestigd.

MS beïnvloedt je leven toch wel. Er is een angst ontstaan en je bent je heel bewust van je lichaam. Elke keer wanneer ik iets anders dan anders voel denk ik “laat het alsjeblieft geen schub* zijn”. Maar ook bij het plannen van bijvoorbeeld een vakantie over een aantal maanden denk ik: “als ik maar niet...”. Desondanks weet ik ook dat ik mijn leven niet mag laten beïnvloeden door de MS en dat doe ik ook niet. Ik heb een hele leuke maar ook pittige baan, waar werkdruk en stress een onderdeel van zijn. Ook al weet ik dat dit niet wenselijk is bij MS. Het is de aard van het beestje, ik zoek de grenzen altijd weer op.

Ik heb een paar keer een schub gehad en dat zet je op die momenten aan het denken. Zeker als je over je grenzen heen gaat. In die zin is MS er altijd, op de achtergrond of veel acuter tijdens een schub. Het verloop van MS is onzeker. Ik heb de RR vorm**. Een schub laat een litteken achter (in het zenuwweefsel) en dat wordt een zwakke plek. Maar iedereen met MS heeft een uniek ziekteverloop. Ik heb twee nichtjes van ongeveer mijn leeftijd die beiden MS hebben. De MS uit zich bij ons alle drie anders.

Ik ben 2 jaar geleden min of meer toevallig met fit20 begonnen. Van mezelf ben ik geen sportief type, ik vind sporten echt een noodzakelijk kwaad. Maar omdat ik weet dat het versterken van je spieren belangrijk is wanneer je MS hebt, heb ik gezocht dat een training die bij mij past. De vaste afspraak en persoonlijke begeleiding zijn op mijn lijf geschreven (en natuurlijk een goede stok achter de deur!).

Mijn eerste fit20 training was heel emotioneel. Ik heb gehuild na afloop. Dat kwam omdat ik het toch heel spannend vond om over de grenzen van mijn spierkracht heen te gaan. Toen dat lukte was dat zo’n overwinning! Ik weet nu dat ik veel meer kan dan dat ik ooit heb gedacht en heb inmiddels veel zelfvertrouwen terug gekregen.

Tijdens mijn vakantie in Italië heb ik een fietstour door de heuvels van Rome gemaakt! Voordat ik fit20 deed zou ik puffend de heuvel op ploeteren of zelfs afgestapt zijn en gaan lopen. Nu kwam ik lachend boven. Ik word zelfverzekerder sinds fit20, ik boek succes en mijn lichaam geeft weer een positief signaal af.

De oorzaak van MS is eigenlijk nog steeds onduidelijk. Onderzoek is heel belangrijk. En MS is een moeilijke ziekte. Iedere euro die tijdens de Changed for Charity maand aan MS Research gedoneerd wordt is dan ook een hele mooie euro!
Ingeborg Jansen (49 jaar) traint bij fit20 Assen

* Een schub of relapse is een acute verslechtering van MS klachten.
** Relapsing Remitting MS, bij deze vorm wisselen schubs zich af met perioden van herstel.

Help mee en #sluitaanvoorMS!